top of page

Et syltetøyglass

Når tingene i ditt liv virker nesten uoverkommelige, når 24 timer pr. dag ikke er nok:

 

En professor stod foran sine filosofistudenter med noen ting foran seg. Da timen startet, tok han, uten å si et ord , et veldig stort og tomt syltetøyglass fram og begynte å fylle det med golfballer. Da han hadde gjort det, spurte han klassen om glasset var fullt, og det mente klassen det var.

 

Så tok professoren en kasse med småstein fram, og begynte å helle dem i glasset. Han ristet glasset lett, så småsteinene fordelte seg mellom golfballene. Deretter spurte han igjen studentene om glasset var fullt, og det mente klassen det var.

 

Nå tok professoren frem en kasse med sand og begynte å helle den opp i glasset. Sanden fylte opp de resterende hulrommene i glasset.» Igjen spurte han klassen om det var fullt.

Klassen svarte enstemmig ja.

 

Til slutt tok professoren to kopper kaffe og helte dem begge ned i glasset. Studentene lo. Nå ble alle hulrommene fylt! «Nåvel» sa professoren da latteren stilnet av.

 

«Hvis dere nå forestiller dere,  at dette glasset representerer deres liv. Golfballene er de viktige tingene i livet- familien, kjærester, barn, helsen, venner og det dere elsker å gjøre, de ting som, selv om alt annet gikk tapt, og bare disse tingene var tilbake , likevel ville gjøre deres liv fullkomment.»

 

«Småsteinene er de andre tingene som betyr noe, -  sånn som jobb, hus, bil osv.»

 

«Sanden er alle de andre småting.»

 

 

Professoren fortsatte: «Hvis du putter sanden ned i glasset først, er det ikke plass til verken småsteinene eller golfballene. Det samme gjelder i livet. Hvis dere bruker all deres energi og tid på de små ubetydelige tingene, får dere aldri plass til det som er viktig for dere. Vær oppmerksom på de ting, som er avgjørende for deres lykke.  Lek med barna. Pass på helsen! Inviter deres partner på middag. Ta enda en runde på golfbanen. Det vil alltid være tid til å gjøre huset rent og ordne avløpene.»

 

«Ta dere av golfballene først- de ting som virkelig betyr noe. Få styr på det dere vil prioritere, resten er bare sand.»

 

 

 

En student rakk opp hånden og spurte hva kaffen representerte.

 

Professoren smilte:» jeg er glad for at du spør. Det er bare for å vise, at uansett hvor fylt ditt liv synes å være, så er det alltid plass til et par kopper kaffe sammen med en venn» 

 

-The Paradigm Acadamy (2009)

golf balls.jpg

Hva er viktig for akkurat deg i livet ditt nå?

 

Hvordan påvirker tidsklemma din helse og livskvalitet?

 

Hva gjør stress med helsen din?

 

Sammen kan vi finne veien videre for akkurat DEG, du er unik og det er din vei også

bottom of page